Select your language

2019-2021: "...E QUINDI USCIMMO A RIVEDER LE STELLE"

Η κεντρική ιδέα του έργου είναι να καταπολεμήσει την έλλειψη επιστημονικών και μαθηματικών δεξιοτήτων στα παιδιά μεταξύ 9 και 12 ετών, μέσω της προσέγγισης της μελέτης της αστρονομίας και της παρατήρησης του ουρανού. Η άμεση παρατήρηση των ουράνιων φαινομένων, η συλλογή δεδομένων και η σχετική ανάλυση προκειμένου να διαμορφωθούν υποθέσεις προς επαλήθευση στο πεδίο θα είναι όλα στοιχεία που θα φέρουν τους μαθητές πολύ κοντά στην επιστημονική μέθοδο και στην ιστορία των επιστημονικών ανακαλύψεων.

Μέσω των διαφόρων κινητικοτήτων στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν τα σχολεία της σύμπραξης (Ιταλία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ελλάδα) θα υπάρχει η ευκαιρία να παρατηρηθεί ο ουράνιος θόλος από τοποθεσίες ευρισκόμενες σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη στην Ευρώπη, ειδικά επιλεγμένα κατά τη φάση του σχεδιασμού σε τοποθεσίες ιδιαίτερου γεωγραφικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν δομές αφιερωμένες στην αστρονομική παρατήρηση. Αυτό θα μας επιτρέψει να διαπιστώσουμε ότι κάθε σημείο παρατήρησης προσφέρει μια διαφορετική προοπτική του ουράνιου θόλου, αν και είναι ένας και κοινός για όλους. Χάρη στη δυνατότητα να επισκεφτούν πολύ απομακρυσμένες τοποθεσίες στο παγκόσμιο δίκτυο, τα παιδιά θα μπορούν επίσης να δουν πώς το γεωγραφικό πλάτος και η επακόλουθη διαφορετική ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζουν πολλές πτυχές της ζωής στη γη, από τη διάρκεια του ημερήσιου φωτός έως το κλίμα, από το τοπίο έως τους ανθρώπινους οικισμούς.

Εκτός από την απόκτηση ουσιαστικών γνώσεων που σχετίζονται με τον ουράνιο θόλο, θα είναι δυνατό να αφήσουμε τους μαθητές να ανακαλύψουν την ιστορία των επιστημονικών και τεχνολογικών παρατηρήσεων και ερευνών που έφεραν τον άνθρωπο από τις βραχογραφίες στην ανακάλυψη του πλανήτη και την κατάκτηση του διαστήματος. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί επίσης στην ανθρωπιστική-φιλοσοφική και ανθρωπολογική προσέγγιση με την εξέταση μύθων, λογοτεχνικών, καλλιτεχνικών και θρησκευτικών έργων που σχετίζονται με τη γνώση του ουρανού. Οι δραστηριότητες του έργου θα επιτρέψουν τη χρήση καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και νέων τεχνολογιών, το πειραματισμό με νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις στη μάθηση και τη διδασκαλία, την ανάπτυξη διεπιστημονικών προγραμμάτων βασισμένων σε πραγματικό έργο, την προώθηση βασικών δεξιοτήτων καθώς και διαπροσωπικών δεξιοτήτων και ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

Για επιπλέον πληροφορίες, παρακαλούμε δείτε την περίληψη έργου και επισκεφτείτε τη σελίδα eTwinning της ομάδας μας.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου υποδέχτηκε εγκάρδια τους εταίρους του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «E QUINDI USCIMMO A RIVEDER LE STELLE» την εβδομάδα 28 Μαρτίου έως και 1 Απριλίου 2022.

Μαθήτριες, μαθητές, καθηγήτριες και καθηγητές από την Ιταλία, την Φινλανδία και την Ισπανία φιλοξενήθηκαν στο σχολείο μας, έλαβαν θερμή υποδοχή από την Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Αρχοντάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια, παρακολούθησαν μουσικοχορευτική εκδήλωση που ετοίμασαν προς τιμήν τους μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικοί μας στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, επισκέφθηκαν το CRETAquarium, απέλαυσαν κρητικές παραδοσιακές συνταγές στο εστιατόριο Έργανος, έφαγαν δίπλα στη θάλασσα στο εστιατόριο Μαρίνα. Παρακολούθησαν Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς και χόρεψαν και οι ίδιοι στον Όμιλο χορού Παπαδόκωστα και ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην πόλη μας με ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σ.Ε.Π.

Στο επίκεντρο της εβδομάδας αυτής ήταν οι εργασίες των παιδιών σε ομάδες στο σχολείο μας, με θέμα την σύνδεση της Αστρονομίας με την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, η επίσκεψη στο σχολείο μας του κινητού Πλανητάριου και με κορυφαία βραδιά την αστροπαρατήρηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Μαρτίου το βράδυ στα τείχη.

Η διάχυτη συγκίνηση στο τέλος της αποχαιρετιστήριας βραδιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας απονεμήθηκαν και τα πιστοποιητικά συμμετοχής σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, σφράγισε την επιτυχία της εβδομάδας. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη και τελευταία εκπαιδευτική μαθησιακή συνάντηση στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος στην Περούτζια της Ιταλίας.

Θερμές ευχαριστίες στα μέλη της τοπικής κοινωνίας, που αγκάλιασαν την προσπάθειά μας, στην Αντιδήμαρχο Παιδείας και πρόεδρο του ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Αρχοντάκη, στον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κ. Συριγωνάκη, στον καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης Βασ. Χαρμανδάρη, το μέλος του ΣΦΑΚ κ. Παν. Παντζέκο, το μέλος της ΑΟΦΠΚ κ. Αλ. Λυχούδη και τον επιστημονικό συνεργάτη του Παρατηρητηρίου του Σχίνακα, κ.Παν. Ευαγγελόπουλο, που επισκεφθηκαν δια ζώσης ή και διαδικτυακά το σχολείο μας και μίλησαν στα παιδιά, στον κ. Παπαδόκωστα, στους χορηγούς μας Αφοί Σταματάκη Ο.Ε, Terra Creta, ABEA, Priansos, τα supermarket Χαλκιαδάκης, την οικογένεια Πατσουράκη, τον ΕΣΔΑΚ και φυσικά όλους τους γονείς του σχολείου μας, χωρίς την υποστήριξη των οποίων δεν θα μπορούσαμε να προσφέρουμε την αρμόζουσα φιλοξενία.

Η αν. Διευθύντρια του Σ.Ε.Π.

Γραμματική Παλαμούτη

 

2017 - 2019: ART & ICT against Bullying and Cyberbullying

Το σχολείο μας περήφανα παίρνει μέρος στο πρόγραμμα Erasmus+ KA2: ART & ICT against Bullying and Cyberbullying - η τέχνη και η πληροφορική εναντίων του εκφοβισμού και του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο. Οι χώρες που παίρνουν μέρος είναι: Ισπανία (ως συντονίστρια χώρα), Ιταλία και Λετονία.

Με το πρόγραμμα μας θέλουμε να επιτύχουμε την πρόληψη και ελαχιστοποίηση πιθανών κρουσμάτων εκφοβισμού και εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο στο σχολείο μας, και στην ευρύτερη κοινωνία όπου ανήκουμε. Επίσης θέλουμε να εδραιώσουμε θεσμούς συνεργασίας με τους διεθνείς μας εταίρους. Να ανταλλάξουμε και να εμπλουτίσουμε τις εμπειρίες μας, προσεγγίζοντας το πρόβλημα από διαφορετική οπτική γωνία.

Μέσα από τις μετακινήσεις που θα πραγματοποιηθούν θα μπορέσουν να ανταλλάξουν εμπειρίες οι μαθητές αλλά και οι καθηγητές μας. Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες και τα εργαστήρια θα μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε τη δουλειά μας και να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα για το σχολείο μας και για όλα τα σχολεία που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του προγράμματος και τη σελίδα eTwinning της ομάδας μας.

Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου

Σαββαθιανών & A. Νιώτη 8
  Τ.Θ. 2099
  71202 Ηράκλειο
  Ελλάδα
mail@sch-eur-education.ira.sch.gr
+30 2810 301780
  facebook.com/seeheraklion