• Ad Calendas Mundi Open or Close

  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Οι συμμετέχοντες μαθητές καταγράφουν σημαντικά ιστορικά γεγονότα, ημερομηνίες, συνήθειες, παραδόσεις, τεκταινόμενα και πολιτισμικά ορόσημα ανά μήνα.

  ΜΕΘΟΔΟΣ: Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, οι μαθητές χρησιμοποιούν τη μέθοδο των identity texts , δηλαδή κείμενα στην ισχυρή (μητρική) και σε μια λιγότερο ισχυρή γλώσσα (που τώρα μαθαίνουν). Σε αυτά αναφέρουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους , αξιοποιώντας προσωπικές εμπειρίες, συνεντεύξεις με το οικείο περιβάλλον, το διαδίκτυο και σχετικά βιβλία και εγχειρίδια.

  ΣΤΟΧΟΣ: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μέσω της μεθόδου των identity texts, στοχεύει στην καλλιέργεια της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας, της δημιουργίας βαθύτερων σχέσεων και κατανόησης των μαθητών όλων των τμημάτων, της ανάδειξης της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας ως πλεονεκτήματος και παιδαγωγικού εργαλείου αλλά και της ενεργού συμμετοχής της οικογένειας και των διδασκόντων στη σχολική κοινότητα.

  ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ: Εκτός από ένα συγκεντρωτικό τελικό προϊόν που μπορεί να είναι ψηφιακό (π.χ. blog, school site), έντυπο ή ένα βίντεο, οι μαθητές θα ανακοινώνουν τα πιο σημαντικά γεγονότα σε έναν ξεχωριστό πίνακα ανακοινώσεων ή ακόμη σε μια μικρή ενημέρωση στην πρωινή συγκέντρωση.

 • Photo club Open or Close

  Στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου λειτουργεί το πολύ δραστήριο Photo club με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την παρουσίαση φωτογραφικών βιβλίων, την δημιουργία προβολών και εκθέσεων, την συμμετοχή σε ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, την διοργάνωση μαθητικών διαγωνισμών φωτογραφίας, φωτογραφικούς περίπατους και εκπαιδευτικές εκδρομές.

  Έχει γίνει επίσκεψη στην Photo Biennale Θεσσαλονίκης και οργάνωση Πανευρωπαϊκού μαθητικού διαγωνισμού φωτογραφίας. Το έργα τέσσαρων μαθητών του σχολείου επιλέχθηκαν στον για τον κατάλογο του διαγωνισμού εικαστικών και φωτογραφίας ART & SCIENCE μεταξύ των Ευρωπαϊκών σχολείων.

  To ακαδημαϊκό έτος 2021-22 το θέμα που θα μελετηθεί είναι η Φωτογραφική Ευρωπαϊκή Πρωτοπορία με έμφαση στους μεγάλους Ευρωπαίους φωτογράφους του 20 ου αι. και την προσωπική τους σφραγίδα πάνω στην Ευρωπαϊκή κουλτούρα, Ιστορία και πολιτισμό.

 • Αστερίξ ο Ευρωπαίος Open or Close

  Οι τάξεις S1 S2 και S3 θα καταπιαστούν με τον χώρο του κόμικς και συγκεκριμένα τον Αστερίξ τον Γαλάτη, μία γαλλοβελγική σειρά κόμικς γραμμένη από τον Ρενέ Γκοσινί και εικονογραφημένη από τον Αλμπέρ Ουντερζό.

  Η ιστορία εξελίσσεται σε πολλά σημεία- τόπους του ευρωπαϊκού χώρου με αναφορές στην αρχιτεκτονική την ενδυμασία τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα του εκάστοτε πολιτισμού.

  Τα παιδιά θα κληθούν να δημιουργήσουν μία σειρά από εικονογραφήσεις με πρωταγωνιστές τον Αστερίξ και τον Οβελίξ σε διάφορες παραλλαγές καθώς ο κύριος στόχος είναι οι ήρωες μας να ντυθούν με τα αντίστοιχα ρούχα ανά χώρα, οι μαθητές επιλέγουν μία χώρα της Ευρώπης ερευνούν τις παραδοσιακές ενδυμασίες-στολές και τέλος ντύνουν τους ήρωες ζωγραφίζοντας ή χρησιμοποιούν την τεχνική του κολλάζ. Τα έργα θα παρουσιαστούν σε κόλλες Α4 χωρίς κανένα περιορισμό στη χρήση των υλικών μέσων.

 • Δράσεις eTwinning Open or Close

  Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ωρών, η P4 και P5 συνεργάστηκαν με ένα σχολείο της Δανίας και αντάλλαξαν χριστουγεννιάτικες κάρτες και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα! Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν ευχές με μαθητές από την Κοπεγχάγη! Οι δράσεις eTwinning μεταξύ των δύο σχολείων θα συνεχιστούν γιατί οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τους Δανούς φίλους τους! Καλές γιορτές! Καλά Χριστούγεννα σε όλους,  με υγεία! Περισσότερα
 • Γυναίκες στην επιστήμη Open or Close

  Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2021-2022, οι μαθητές της γεωγραφίας μαζί με την καθηγήτριά τους κα Δήμητρα Τσιώνου θα δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό διαδραστικό βιβλίο για τις γυναίκες στην επιστήμη. Συγκεκριμένα, το βιβλίο θα παρουσιάζει τη συμβολή ευρωπαίων γυναικών στην επιστήμη που το έργο τους στη συνέχεια το καρπώθηκαν άνδρες επιστήμονες. Τέτοια παραδείγματα που γνωρίζουμε σήμερα είναι οι επιστημόνισσες Rosalind Elsie Franklin (δομή του DNA), Bell Burnell (αστρονόμος) και αρκετές άλλες στο παρελθόν αλλά και στη σύγχρονη ιστορία.

  Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα των μαθητών καθώς και να τους ενημερώσει για την παρουσία γυναικών επιστημόνων σε διάφορους τομείς. Το περιεχόμενο του βιβλίου θα αποφασιστεί από τους μαθητές με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους.

 • Erasmus+ KA2 Open or Close

  2019-2021: "...E QUINDI USCIMMO A RIVEDER LE STELLE"

  Η κεντρική ιδέα του έργου είναι να καταπολεμήσει την έλλειψη επιστημονικών και μαθηματικών δεξιοτήτων στα παιδιά μεταξύ 9 και 12 ετών, μέσω της προσέγγισης της μελέτης της αστρονομίας και της παρατήρησης του ουρανού. Η άμεση παρατήρηση των ουράνιων φαινομένων, η συλλογή δεδομένων και η σχετική ανάλυση προκειμένου να διαμορφωθούν υποθέσεις προς επαλήθευση στο πεδίο θα είναι όλα στοιχεία που θα φέρουν τους μαθητές πολύ κοντά στην επιστημονική μέθοδο και στην ιστορία των επιστημονικών ανακαλύψεων.

  Περισσότερα
 • Α, τα ωραία θέατρα Open or Close

  Οι διαφορετικές γλώσσες δε χωρίζουν τους ανθρώπους. Οι γλώσσες από διαφορετικές χώρες όλες έχουν ένα κοινό, μιλάνε τη γλώσσα της καρδιάς. Από την άλλη, οι αρχαίοι πολιτισμοί και η ελληνική αρχαιότητα ειδικότερα μπορούν να «συνομιλήσουν» και με τη δική μας εποχή - ή και αντίστροφα - και με ακόμα μεγαλύτερη αμεσότητα και επιτυχία όταν αυτό γίνεται μέσω του θεάτρου, με τη αδιαμφισβήτητη παιδευτική αξία του που ανέδειξαν οι Αρχαίοι Έλληνες.

  Ως ένα πολυπολιτισμικό σχολείο το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, θέλοντας να αναδείξει την ομόνοια και το κοινό στοιχείο πίσω από το διαφορετικό αλλά και αυτή τη «συνομιλία» της σύγχρονης εποχής με την αρχαιότητα που οδηγεί στη βαθύτερη κατανόηση της πρώτης, διοργανώνει μία δράση ανάγνωσης του βιβλίου Α, τα ωραία θέατρα. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 12 ετών και έχει μεταφραστεί και στα αγγλικά (με τον τίτλο The performance. Το 2013 είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Eurolog (Ευρωπαϊκός διάλογος για τους αρχαίους πολιτισμούς ως μέσο κατανόησης σύγχρονων και παρελθόντων Ξένων Πολιτισμών) και είχε υποστηριχθεί από το «Πρόγραμμα Πολιτισμός της Ε.Ε.».

 • Ευρωπαϊκός Μήνας ΚυβερνοΑσφάλειας Open or Close

  In 2022 the European Cybersecurity Month (ECSM) celebrates its 10-year anniversary, since it was first launched in 2012. After 10 years of hard work and constant evolution, the ECSM campaign has reached a high maturity level and has become a flagship activity, helping change our behavior online, improving the way we act when faced with a cybersecurity threat and eventually reaching the goal of reducing cyber incidents.

  Περισσότερα