• Math club Open or Close

  Στο πνεύμα της σταθεροποίησης και ανάπτυξης συμπληρωματικών εκπαιδευτικών αξόνων στο Σ.Ε.Π. Ηρακλείου (που δεν καλύπτονται από το ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας) και χρησιμοποιώντας την παρακαταθήκη της προηγούμενης χρονιάς, οι μαθηματικοί του σχολείου προτείνουν για την σχολική χρονιά 2018-2019 την συγκρότηση του Math club.

  Πρωταρχικός και κύριος στόχος του Math club είναι η εμβάθυνση και η ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης και ικανότητας των μαθητών του σχολείου μας καθώς και η κατανόηση της οργανικής σύνδεσης των μαθηματικών με άλλους επιστημονικούς τομείς αλλά και την καθημερινή ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της. Επιπλέον στόχοι είναι η αλληλεπίδραση των μαθητών των τομέων του σχολείου(αγγλόφωνο και ελληνόφωνο) ώστε να ενισχυθούν οι μεταξύ τους δεσμοί και η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ταυτότητας των μαθητών και του σχολείου.

  Στοχεύουμε στην μελέτη δύο κύριων θεμάτων:

  1. Μονάδες μέτρησης
   Μελέτη της ιστορικής εξέλιξης των μονάδων μέτρησης, γένεση, θεμελίωση, διαφοροποίηση. Μεγάλες ανακαλύψεις, νέες σκέψεις, νέοι επιστημονικοί τομείς. Ονόματα επιστημόνων. Μαθηματική επιρροή, κοινωνικές συνέπειες.
  2. Απόδειξη
   Η έννοια τη απόδειξης. Αναγκαιότητα και συνέπεια. Μορφές αποδείξεων. Αντιφάσεις και παράδοξα. Λογική, Φιλοσοφία. Τάξη και αταξία.

  Οι συναντήσεις του Math club θα είναι δίωρες (μετά το ωρολόγιο πρόγραμμα) κάθε δύο εβδομάδες. Η ημέρα της εβδομάδας θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους/ες μαθητές/τριες. Εκτός από το κυρίως εκπαιδευτικό μέρος των συναντήσεων θα μας δοθεί η ευκαιρία να προσεγγίσουμε τα δύο αυτά θέματα και με άλλο τρόπο : κατασκευές, βιωματικά παιχνίδια, αγώνες επιχειρηματολογίας, παρακολούθηση σχετικών ταινιών ή video

  Επικοινωνήστε μαζί μας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 • Photo club Open or Close

  Στη διάρκεια του σχολικού έτους 2018-1019 το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου διοργανώνει εβδομαδιαίες συναντήσεις της Φωτογραφικής Ομάδας Μαθητών. 

  Στη διάρκεια αυτών οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο διάσημων φωτογράφων και να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της μοντέρνας και σύγχρονης φωτογραφίας.

  Επιπρόσθετα, οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να μελετήσουν μία ποικιλία φωτογραφικών βιβλίων και να μάθουν μέσω της πρακτικής εμπειρίας τη σημασία της οργάνωσης των φωτογραφιών τους σε θεματικές σειρές, καθώς και την αξία της αλληλουχίας (sequencing) των εικόνων τους.

  Οι κύριοι στόχοι της φωτογραφικής ομάδας είναι να βοηθήσουν τους μαθητές να εκφραστούν μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας και να μπορέσουν να αναπτύξουν κριτική ματιά ως μελλοντικοί φωτογράφοι οι ίδιοι ή απλώς ως καταναλωτές εικόνων.

  Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, θα παρουσιαστεί ομαδική εργασία των μαθητών με θέμα «Ευρωπαϊκή ταυτότητα».

 • Η υφαντική τέχνη της Κρήτης Open or Close

  Από το 2011 στο Σ.Ε.Π. υλοποιούνται δράσεις Υφαντικής στις οποίες έχουν πάρει μέρος μαθητές και των δύο βαθμίδων και των δύο γλωσσικών τμημάτων. Στους στόχους των δράσεων περιλαμβάνονται: η γνωριμία με την παραδοσιακή τέχνη της Κρήτης, η αναβίωσή και διάδοσή της, η αναζήτηση των οικογενειακών παραδόσεων στην υφαντική.

  Κατά τη διάρκεια των δράσεων που υλοποιήθηκαν, τα παιδιά συμμετείχαν σε Διαδραατική Έκθεση με υφάντριες στον Άγιο Μάρκο, Μουσικοθεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις σε σχολεία που υλοποιούν αντίστοιχες δράσεις και αλληλοδιδασκαλία, επισκέψεις σε εργαστήρια υφαντικής στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στο Μουσείο Μπενάκη και στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργικών τεχνών ΜΕΝΤΗΣ, επίσκεψη στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και συμμετοχή εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καλλιέργεια λιναριού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνεντεύξεις με υφάντριες από το οικογενειακό περιβάλλον και φωτογράφηση των οικογενειακών υφαντών, ψηφιακή καταγραφή αντιπροσωπευτικών παραδοσιακών υφαντών της Κρήτης και διερεύνηση των διακοσμητικών στοιχείων τους., ψηφιοποίηση των διακοσμητικών μοτίβων των υφαντών και δημιουργία ψηφιακού Μουσείου Υφαντικής Τέχνης.

  Το σχολείο έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Αποστολή Πηνελόπη-Gandhi, το Πολυτεχνείο Χανίων και το Τ.Ε.Ι. Κρήτης.

 • Σχολική ατζέντα Open or Close

  Τι είναι η σχολική ατζέντα?

  Ένας τόμος που παρουσιάζει τα γεγονότα και τις δραστηριότητες της σχολικής χρονιάς, καθώς και τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που βοηθούν το σχολείο μας να γίνεται καλύτερο.


  Ποιοι είμαστε; Τι κάνουμε;

  Είμαστε 15 μαθητές και 3 συντονιστές που δουλεύουμε σε διάφορα αντικείμενα όπως είναι η φωτογράφιση, η συγγραφή άρθρων και η επιμέλεια του βιβλίου που θα είναι προς πώληση στο τέλος της χρονιάς.

   

  Πότε συμβαίνει;

  Συναντιόμαστε δύο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Τρίτη, από τις 14.35 έως τις 15.15, στην αίθουσα του αγγλόφωνου S1-S2.

  Επικοινωνήστε μαζί μας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 • Erasmus+ KA2 Open or Close

  2019-2021: "...E QUINDI USCIMMO A RIVEDER LE STELLE"

  Η κεντρική ιδέα του έργου είναι να καταπολεμήσει την έλλειψη επιστημονικών και μαθηματικών δεξιοτήτων στα παιδιά μεταξύ 9 και 12 ετών, μέσω της προσέγγισης της μελέτης της αστρονομίας και της παρατήρησης του ουρανού. Η άμεση παρατήρηση των ουράνιων φαινομένων, η συλλογή δεδομένων και η σχετική ανάλυση προκειμένου να διαμορφωθούν υποθέσεις προς επαλήθευση στο πεδίο θα είναι όλα στοιχεία που θα φέρουν τους μαθητές πολύ κοντά στην επιστημονική μέθοδο και στην ιστορία των επιστημονικών ανακαλύψεων.

  Περισσότερα
 • Παραμύθια και ιστορίες απ΄ όλο τον κόσμο Open or Close

  Με ερέθισμα το λαϊκό παραμύθι και τη σημασία του για τη λογοτεχνία, οι μαθητές θα ασχοληθούν με την αφήγηση διαχρονικά και τα αρχέτυπα στα οποία βασίζονται τα παραμύθια παγκοσμίως. Θα εντρυφήσουν στις διαφορετικές μορφές αφήγησης (από τους αοιδούς στην ψηφιακή αφήγηση). Οι μαθητές θα συλλέξουν παραμύθια, θα τα παρουσιάσουν με διαφορετικούς τρόπους και θα δημιουργήσουν δικά τους. Θα έρθουν σε επαφή με το επάγγελμα του συγγραφέα και του βιβλιοκριτικού και του αφηγητή. Συντονίστρια του προγράμματος είναι η κα Λαζάρου Ιωάννα, ΠΕ02, μόνιμη εκπαιδευτικός και συμμετέχει ο κος Καραογλανίδης Δημήτριος, ΠΕ11. Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 10 μαθητές της τάξης S2 του ελληνόφωνου τμήματος. Η συνάντηση θα γίνεται κάθε Τρίτη στις 14.35.